Hoe leg je een inwendige ingreep duidelijk uit?

Op de poliklinieken Urologie en Maag-darm-leverziekten vinden veel inwendige onderzoeken en behandelingen plaats. Denk aan het plaatsen van een katheter of een endoscopie. Patiënten kunnen hier tegenop zien, bijvoorbeeld omdat ze niet helemaal weten wat er gaat gebeuren of dat het angst voor pijn oproept. Duidelijke informatie vóóraf helpt om rust te geven en de spanning bij patiënten te verminderen.

Uroloog Dr. Menuhin Lampe en verpleegkundige Iris de Zeeuw van Schepen ontwikkelden samen met Indiveo de begrijpelijke patiënteninformatie voor het plaatsen van de Dubbel-J katheter.

De binnenwereld uitleggen

Veel patiënten weten vaak niet hoe het lichaam er van binnen uit ziet. Simpelweg omdat ze zich er niet mee bezighouden. Om patiënten uitleg te geven over het menselijk lichaam worden tijdens het spreekuur, door de arts of verpleegkundige, soms bestaande medische afbeeldingen gebruikt of ter plaatste tekeningen gemaakt. Naast dat bestaande beelden vaak erg technisch zijn, kan een mondelinge uitleg ook erg veel tijd kosten. 

Een Divi als oplossing

Met een Divi (met animatie) krijgt elke patiënt dezelfde uitleg in begrijpelijke beelden. De Divi kan vooraf worden gestuurd en draagt bij aan de basiskennis van patiënten. Wanneer het nodig is laat de Divi zien wat er in het lichaam gaat gebeuren. Noem het patiënteneducatie. In de Divi Dubbel-J katheter bijvoorbeeld, zien patiënten hoe de plaatsing van de inwendige katheter gaat.

“Het onderzoek verloopt vaak sneller en gemakkelijker wanneer de patiënt de Divi heeft bekeken.”

— Verpleegkundige Iris de Zeeuw – van Schepen

Effect van Divi’s in de praktijk

Verpleegkundige Iris de Zeeuw – van Schepen van het Medisch Centrum Leeuwarden heeft samen met uroloog Dr. Menuhin Lampe meegewerkt aan het ontwikkelen van Divi’s voor haar afdeling. Deze Divi’s worden nu enige tijd ingezet om patiënten te informeren over diverse onderzoeken. 

Op de afdeling urologie worden de Divi’s verstuurd door poli-assistenten. Zij zorgen er voor dat alle patiënten de juiste informatie op het juiste moment toegestuurd krijgen. 

Het plaatsen van een Dubbel-J katheter is een goed voorbeeld van een lastig uit te leggen ingreep.

‘Wat wij belangrijk vinden is dat patiënten goed voorbereid naar het ziekenhuis komen. Als verpleegkundigen vragen wij patiënten hier altijd naar. Sinds we Divi’s inzetten bij onze voorlichting zien we dat patiënten beter voorbereid in het ziekenhuis komen en dat de  onderzoeken vaak sneller en gemakkelijker verlopen’, aldus Iris.  

De verpleegkundigen op de afdeling zijn allemaal op de hoogte van de informatie die patiënten krijgen aangeboden. ‘Zo kunnen we gerichte vragen stellen en weten we snel of patiënten goed geïnformeerd en voorbereid zijn’. 

“Indiveo Divi’s bestaan uit korte teksten, heldere afbeeldingen en begrijpelijke animaties. Zo optimaliseer je de informatievoorziening”

— Verpleegkundige Iris de Zeeuw – van Schepen

Digitalisering in de praktijk

De digitalisering van het informatieproces is soepel verlopen op de afdeling urologie. ‘Ondanks dat er nog een groepje patiënten is die moeite hebben met de digitalisering, geeft Iris aan dat er nu een grotere groep patiënten wordt bereikt dan met papieren folders. ‘Een animatie bekijken is laagdrempeliger dan het lezen van een tekst’. 

Deel dit artikel

Meer cases