Zalven bij eczeem. Waarom de uitleg van een simpele behandeling veel tijd kostte.

De behandeling van eczeem met zalf. Een simpele behandeling om uit te leggen zou je zeggen. Toch kost het de dermatoloog of verpleegkundig specialist en de apotheek vaak veel tijd om de eczeembehandeling uit te leggen. Hoe komt dat?

De hoeveelheid zalf wordt uitgelegd met een zogenaamde ‘fingertip unit’.

Een spreekuur om patiënten juist te informeren

Er zijn twee soorten zalf om eczeem te behandelen: een basiszalf en een hormoonzalf. Beide hebben hun eigen uitleg, gebruik en werking. Ze worden vaak mondeling toegelicht, wat in de praktijk veel tijd kost. 

In het Medisch Centrum Leeuwarden vond twee dagen per week een verpleegkundig spreekuur plaats. Tijdens dit spreekuur werd uitgelegd wat eczeem is en hoe dit te behandelen is. Ook was er ruimte voor patiënten om vragen te stellen. Tijdens het spreekuur zag de patiënt een arts, een verpleegkundige en een doktersassistent. Hierdoor kostte dit spreekuur zowel de zorgverleners als de patiënten veel tijd.

“Vooral voor de ouders van jongere kinderen is het een aanwinst. Tijdens het consult worden ouders vaak afgeleid door hun kinderen en wordt maar weinig van de informatie opgeslagen. Door de Divi kunnen ze de informatie doornemen op een moment dat het hen schikt en zo vaak als gewenst.”

— Dermatoloog Medisch Centrum Leeuwarden 

Uitleg bij de apotheek

Wanneer de zalf werd uitgegeven ondervond ook de apotheek nog veel vragen van patiënten. Bijvoorbeeld over de reputatie van de hormoonzalf. Hierdoor gaven apothekersassistenten vaak nogmaals uitleg over de verschillende zalven en het juiste gebruik er van.

Samen een Divi maken

Om de informatie rondom het zalven bij eczeem te verbeteren, hebben we in samenwerking met het MCL de Divi ‘Zalven bij eczeem’ gemaakt. In deze Divi wordt stapsgewijs en in chronologische volgorde, alle informatie gegeven die de patiënt nodig heeft.

In twee animaties wordt het gebruik van de basiszalf en de hormoonzalf uitgelegd. Ook wordt duidelijk uitgelegd wat de ‘fingertip unit’ inhoudt en kunnen er in de Divi schema’s opgenomen worden, voor zowel het zalfschema en het afbouwschema.

Natuurlijk worden ook de meest voorkomende vragen rondom het gebruik van de zalven beantwoord.

Een begrijpelijke uitleganimatie voorkomt dat patiënten veel lange teksten door moeten lezen. 

Inzet en resultaat van de Divi

De Divi kan worden ingezet bij alle patiënten die eczeem hebben en daarvoor een zalf krijgen voorgeschreven.
Op de dermatologie afdeling van het Medisch Centrum Leeuwarden wordt de Divi als basisinformatie gestuurd naar iedere patiënt met eczeem. Door de patiënten in de basis goed te informeren wordt het spreekuur kwalitatiever gebruikt, bijvoorbeeld voor specifieke vragen van een patiënt.

Doordat er in de Divi duidelijk uit wordt gelegd dat hormoonzalf niet gevaarlijk is, zijn patiënten meer gerust en hoeft de apotheker zich geen zorgen te maken over het verkeerd gebruiken van de zalf.

Geïnteresseerd in informeren met Divi’s?
Neem contact op.

Meer cases