Patiënten optimaal informeren over een Coldcap behandeling

Een van de bijwerkingen van sommige soorten chemotherapie is dat patiënten hun haar kunnen verliezen. Het verliezen van hoofdhaar kan soms voorkomen worden door het dragen van een zogenaamde coldcap.

De coldcap is verbonden aan een koelmachine die zorgt dat er een koele vloeistof door de cap gaat waarmee de hoofdhuid gekoeld wordt.

Informeren over een coldcap

Een coldcap is een hoofddeksel waarmee de hoofdhuid gekoeld wordt. Hierdoor wordt de invloed van de chemotherapie op de haarzakjes in de hoofdhuid beperkt.

Voordat patiënten starten met chemotherapie, krijgen zij de keuze om hier wel of niet gebruik van te maken. Voor het maken van de juiste keuze is goede voorlichting van groot belang. 

De oude situatie

Voorheen kregen patiënten tijdens het informatiegesprek over de chemotherapie ook uitleg over een coldcap behandeling. De keuze moest dan vaak direct worden gemaakt. Tekstuele informatie werd als naslagwerk meegegeven naar huis. Pas bij behandeling kregen patiënten mondeling uitleg over het apparaat, de toepassing en de bijwerkingen.

Tijdens een ingrijpende behandeling zoals chemotherapie, kunnen patiënten informatie soms minder goed verwerken. Hierdoor wisten patiënten niet altijd wat zij konden verwachten van een coldcap en vielen de bijwerkingen soms tegen. Daarom besloten zorgverleners om samen met Indiveo deze informatie begrijpelijk te maken en het informatieproces te verbeteren.

Doordat de hoofdhuid gekoeld wordt, worden de bloedvaatjes in het hoofd nauwer en stroomt er minder bloed met chemotherapie naar de haarvormende cellen.

Resultaat met Indiveo

In de Divi ‘Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie (coldcap)’ wordt aan de hand van een duidelijke animatie uitgelegd hoe een coldcap werkt, welk effect patiënten kunnen verwachten en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Daarnaast wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen, zoals informatie over voor- en nadelen en hoe patiënten hun haar moeten verzorgen. 

Informatie op het juiste moment

De informatie over de coldcap wordt vóór het chemo-informatiegesprek toegestuurd. Patiënten hebben hierdoor meer tijd om de informatie tot zich te nemen en met naasten te bespreken. Dit leidt tot een weloverwogen keuze en zorgverleners hebben hierdoor tijdens het gesprek meer tijd om specifieke vragen van patiënten te beantwoorden.

Informeer in minder tijd

Naast dat patiënten beter een keuze kunnen maken, kan de zorgverlener door het gebruik van de Divi tijd besparen. Zowel tijdens het informatiegesprek als bij de eerste chemobehandeling is minder tijd nodig voor uitleg waardoor er naar schatting 10 minuten per patiënt kan worden bespaard. 

Geïnteresseerd in het gebruik van de Divi Coldcap?
Kijk hier voor meer informatie of neem contact met ons op.