Chronische pijn duidelijk uitgelegd

Wanneer patiënten kampen met pijnklachten die niet eenvoudig te behandelen zijn, worden patiënten verwezen naar de polikliniek pijngeneeskunde. Het gaat hierbij meestal om pijnklachten waarvan de oorzaak niet direct duidelijk is.

Het pijnteam in ziekenhuis Tjongerschans bestaat uit anesthesiologen, pijnspecialisten en pijnverpleegkundigen en is gespecialiseerd in verschillende behandelingen en kan in sommige situaties de pijn verlichten of wegnemen.

De uitdaging

Pijn die geen duidelijke oorzaak heeft en langer duurt dan bij een normale genezing wordt verwacht, wordt ook wel chronische pijn genoemd. Chronisch pijn heeft bij de meeste patiënten veel invloed op de kwaliteit van het dagelijkse leven. 

Het doel

Het is voor medewerkers van de polikliniek pijngeneeskunde soms moeilijk om het begrip chronische pijn goed en begrijpelijk uit te leggen aan patiënten. Om het uitleggen makkelijker te maken, vroegen zij Indiveo om met elkaar een Divi te maken waarin chronische pijn begrijpelijk wordt uitgelegd.

Aanpak en resultaat

Indiveo werkt op het snijvlak van medisch informatie en begrijpelijkheid. Wij zijn van mening dat het niet altijd nodig is om tot anatomische details in te zoomen om een onderwerp begrijpelijk uit te leggen. Om chronische pijn uit te leggen kozen we daarom voor een metafoor: een overgevoelig autoalarm.

Het resultaat van de samenwerking is een duidelijk beeldverhaal waarbij de essentie van chronische pijn in twee minuten wordt uitgelegd. Op de polikliniek pijngeneeskunde wordt het beeldverhaal zo veel mogelijk voor het eerste consult opgestuurd naar patiënten. Daardoor begrijpen zij in een vroeg stadium beter wat chronische pijn inhoudt en kan het consult effectiever worden ingericht.

Benieuwd naar wat Divi’s voor jullie proces kunnen betekenen?
Neem contact op met Ralph Koppers.

Deel dit artikel

Meer cases