Informatie op maat: hoe gemeente Breda stress en schaamte doorbreekt met Divi’s van Indiveo

Afbeelding: © Maudy Gorisse-Rombouts, Trajectbegeleider & Projectleider Jongeren Perspectief Fonds & Maud Heestermans, Schulphulpverlener, gemeente Breda.
De uitdaging: complexe informatie, kwetsbare doelgroep
Schuldhulpverlening is al ingewikkeld genoeg. En als dan de standaardfolders en brieven ook nog vol staan met beleidstaal, vergroot dat de afstand voor inwoners met stress, schaamte, mentale druk, beperkte taalvaardigheden of culturele drempels.
Maud Heestermans, schuldhulpverlener zei treffend: “Je merkt gewoon dat bij de standaardfolders en brieven niet iemand uit de praktijk heeft meegedacht.”
Die disconnectie tussen beleidstaal en de praktijk stond effectieve hulp in de weg.
Bovendien roept het woord ‘gemeente’ zelf al weerstand op bij veel inwoners. Het heeft een negatieve lading, doordat het wordt geassocieerd met zaken als uitkeringen of boetes. Schuldhulpverlening staat daar los van, maar die nuance voelt een inwoner vaak niet, wat de communicatie nog lastiger maakt.
De oplossing: Divi’s van Indiveo
De inzet van Indiveo bood een kans om het proces te verbeteren en de communicatie begrijpelijker te maken. In plaats van tekstuele voorlichting, werden zogeheten Divi’s ingezet: digitale voorlichtingsmodules. Wat maakt deze aanpak uniek? Divi’s zijn ontwikkeld samen met storytellingexperts en de ervaringsblik van medewerkers uit het sociaal domein. Divi’s zijn gestructureerd opgebouwd, maken gebruik van audiovisuele uitleg in B1-taalniveau en worden digitaal aangeboden in maar liefst 15 talen. Daarnaast voldoen ze aan de WCAG-toegankelijkheidsrichtlijnen* en zijn ze gevalideerd door Stichting Lezen en Schrijven.
Het resultaat is een toegankelijke en betrouwbare voorlichtingsvorm die echt binnenkomt bij uiteenlopende doelgroepen. De Divi’s zijn flexibel inzetbaar: voor een gesprek ter voorbereiding, tijdens het contactmoment als ondersteuning, en na afloop om thuis nog eens rustig terug te kijken.
Implementatie
Vanaf het begin wordt het team van schulden en preventie intensief betrokken. Hun input zorgde ervoor dat de Divi’s aansloten op echte vragen, zorgen en situaties.
Daarnaast werden de Divi’s laagdrempelig verspreid: via QR-codes, WhatsApp, emailhandtekeningen en zelfs flyers.
“We wilden de drempel zo laag mogelijk maken voor onze inwoners,” zegt Maudy Gorisse-Rombouts, Trajectbegeleider & Projectleider Jongerenperspectieffonds.
Een interne competitie over wie ze het meest gebruikte, gaf het traject bovendien een speels duwtje in de rug.
“Dat motiveerde, en voor je het weet is het onderdeel van het standaardproces”, aldus Maudy.
De Divi’s werden goed ingezet en inwoners gaven terug dat het hen echt hielp in het begrijpen van de hulpverlening.
Resultaten: minder stress meer begrip
De Divi’s maken voor veel inwoners een wereld van verschil. Door het gebruik van eenvoudige taal, ondertiteling en vertalingen (zoals Arabisch, Pools en Engels) krijgen zij letterlijk een beeld van wat ze kunnen verwachten. Dit helpt hen om zich beter voor te bereiden op de gesprekken en de fases die volgen. Voor sommige inwoners werkt dat stressverlagend. Zoals één van hen het verwoordde: “Oh, het valt eigenlijk wel mee.”
Ook voor de hulpverleners betekent dit winst: gesprekken zijn doelgerichter, er is minder tijd nodig voor algemene uitleg en meer ruimte voor persoonlijke ondersteuning.
“Collega’s zijn minder tijd kwijt aan globale vragen en dat scheelt enorm. De Divi’s zijn nu een vast onderdeel van het werkproces geworden. Het hoort er gewoon bij”, zegt Maud.
Geleerde Lessen: succes door eigenaarschap en herhaling
Een project slaagt niet enkel en alleen door technologie: het verschil wordt gemaakt door eigenaarschap vanuit de praktijk. Door iemand uit het werkveld een duidelijke ambassadeursrol te geven, ontstaat er draagvlak en betrokkenheid. Juist dat maakt de inzet van Divi’s tot een waardevol onderdeel in het contact met de inwoner.
De kracht van de toepassing door medewerkers van de gemeente zit hem in het herhalen en structurele reminders om Divi’s in te zetten. Bij de implementatie is het belangrijk om aandacht te geven aan de wijziging in het werkproces, medewerkers moeten hierin ondersteund worden en erop gewezen worden. Doordat medewerkers ervaren dat de Divi’s bijdragen aan effectieve communicatie zijn ze gemotiveerd om de Divi’s aan de inwoners aan te bieden.
Conclusie
Het succes van de gemeente Breda laat zien dat investeren in begrijpelijke, visuele communicatie loont, vooral bij kwetsbare doelgroepen. Het vraagt om een duidelijke visie, betrokkenheid vanuit de praktijk, en een gedegen implementatie.
Zoals Maudy het verwoordt: “Als je het goed doet in het begin, betaalt het zich later terug.”
Deze aanpak maakt niet alleen de hulpverlening effectiever, maar geeft inwoners ook waardigheid. En dat is de grootste winst.
Meer weten of sparren over effectieve informatievoorziening in jouw gemeente?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
📧 verkoop@indiveo.nl
📞 +31 85 130 5782

Behaal ook resultaat met Indiveo
Neem contact op met Roana en maak kennis met Indiveo tijdens een demo.
Meer cases
Effectieve patiëntenvoorlichting bij robotchirurgie in OLVG
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.