Vervangen informatiedossiers heup- en knieprotheses

Op de afdeling Orthopedie worden verschillende klachten en aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat behandeld. Hierbij valt te denken aan gewrichten, botten en spieren. Uiteenlopend van een heup- of knieprothese tot een gescheurde spier. De afdeling Orthopedie van het Medisch Centrum Leeuwarden heeft een naast een polikliniek ook een verpleegafdeling.
De uitdaging

De afdeling kwam met een duidelijk doel, namelijk om de huidige Patiënt Informatie Dossiers (de zogeheten PIDs) voor de volledige heup- en knieprohese te vervangen door een digitale oplossing. Hiervoor moesten de twee PID-mappen (met beide zo’n 32 pagina’s) worden omgezet naar Divi’s.  

Daarbij wilde de afdeling het informatieve spreekuur, dat bij deze mappen werd gegeven, anders gaan organiseren en een procesverandering doorvoeren.

Aanpak en resultaat

Na de inhoud van de PIDs zorgvuldig te hebben geanalyseerd, besloten we om een viertal beeldverhalen te ontwikkelen: het heupgewricht, het kniegewricht, de heupoperatie en de knieoperatie. Deze beeldverhalen hebben we ondergebracht in 2 Divi’s: de totale heupprothese en de totale knieprothese. Daarnaast wisten wij de informatie slim te groeperen en te voorzien van afbeeldingen waardoor het aantal woorden sterk afnam en de informatie overzichtelijk werd.

“Door voorbereidende informatie van een totale heup- en knie operatie om te zetten naar Indiveo hebben we meer handen vrij gekregen om kwaliteit te bieden aan de patiënt tijdens een opname op de verpleegafdeling. En de patiënt is zelfs beter geïnformeerd.”

— Marit Wagenaar, Unithoofd afdeling Orthopedie en Traumachirurgie

Het resultaat van de vertalingen naar beeldende Divi’s is dat de drukkosten van deze PID-mappen volledig zijn komen te vervallen. Dit bespaart de afdeling €6.504 per jaar.

Naast de drukkosten is er met het reduceren van spreekuren 400 uur (0,26 FTE) verpleegkundige formatie/jaar vrijgekomen.

1
Reductie drukkosten (per jaar)
1
Reductie spreekuren

Benieuwd naar de mogelijkheden op uw afdeling Orthopedie?
Neem contact op met Ralph Koppers of Marit Wagenaar (unithoofd MCL)