Voorbereiden op een operatie, het verhaal van mevrouw van Vliet

Elke dag proberen wij met behulp van Divi’s de zorg begrijpelijk te maken voor patiënten. Het is belangrijk dat patiënten een realistische voorstelling krijgen van wat hen te wachten staat, zonder dat medische beelden hen afschrikken. Ook het geruststellen van patiënten is een doel van informeren. De persoonlijke ervaring van mevrouw van Vliet illustreert de betekenis van begrijpelijke informatie op een prachtige manier.

“Toen ik vorig jaar plotseling opgenomen moest worden vanwege een probleem aan één van mijn nieren moest er een stent worden geplaatst en werd ik gedotterd. Tijdens die opname is er ter controle een CT scan gemaakt van mijn hals tot mijn lies. De volgende dag kwam de zaalarts de uitslag met mij bespreken. Op de scan waren vlekjes op mijn rechterlong te te zien, die moesten nader worden onderzocht.”

“Dan kom je in een rollercoaster terecht. De eerste dagen kon ik het moeilijk begrijpen, van een klacht aan mijn nier naar misschien wel longkanker. Na verschillende bijbehorende onderzoeken bleek dat de situatie verontrustend genoeg was om over te gaan tot operatie. Er is besloten dat tijdens deze operatie mijn rechter longkwab moest worden verwijderd.”

Het beeld van een kijkoperatie aan de longen.

“Ter voorbereiding op de operatie ontving ik informatie van Indiveo in mijn mail. Ik wilde het niet zien omdat ik verwachtte dat het beelden van een echte operatie zouden zijn. In mijn omgeving werd veel gevraagd wat voor soort operatie het zou worden maar daar kon ik geen antwoord op geven. Totdat mijn kinderen de Divi openden. Ze zagen dat de informatie uit een animatie bestond. Toen ik dat wist heb ik het misschien wel vijftig keer bekeken. Het gaf me een rustig gevoel en als er iemand naar vroeg kon ik zelf goed uitleggen hoe de operatie zou gaan. Toen ik er eenmaal over kon praten merkte ik hoe helend dat voor me geweest is. De operatie heb ik heel rustig kunnen aanvaarden en het is uiteindelijk allemaal goed gegaan.” 

Met dank aan, en met toestemming van, Marie van Vliet (75 jaar)

Geïnteresseerd in informeren met Divi’s?
Neem contact op.

Meer cases