Hoe Covid-19 ons uiteindelijk kan laten floreren

Geschreven door Ralph Koppers op 30 maart 2020

Het zijn bijzondere en spannende tijden wereldwijd! De impact van dit virus op ons leven is ongekend. Enkele maanden geleden was er ogenschijnlijk nog niks aan de hand. Covid-19 bestond nog niet, maar was in het Verre Oosten wel al in de maak. Nadat het RNA zich eenmaal had gevormd, ontstond de briljante virale eigenschap van mens-op-mens transmissie. En zo kon Covid-19 floreren.

Acuut handelen bij een crisis
Het virus heeft zich al een tijdje in China kunnen voorbereiden. Terwijl wij mensen ons daarentegen nauwelijks hebben kunnen voorbereiden op een pandemie als deze. Het werd een noodsituatie en wij reageren zoals onze natuur dat doet in noodsituaties, namelijk acuut.

In de ziekenhuizen komen in korte tijd grote aantallen patiënten op ons af. Met alle gevolgen van dien. Wij zorgverleners moeten ingrijpende beslissingen nemen en de logistieke uitdagingen zijn talrijk. Daarbij zijn noodzakelijke middelen schaars en dat zorgt voor moeilijke keuzes op de werkvloer.

Door naar de herstelfase
We hopen dat de piek met nieuwe besmettingen snel voorbij is en dat we naar de volgende fase kunnen, de herstelfase. In een ongunstig scenario kan dat nog wel even op zich laten wachten en het herstel zal ongetwijfeld lange tijd in beslag nemen. Scherven en brokstukken moeten worden opgeruimd, voorraden en middelen aangevuld en menselijkerwijs moeten de lichamelijke en psychische klappen met elkaar verwerkt worden.

Uitkijken naar het floreren
Als we de herstelfase door zijn volgt de fase waar ik naar uitkijk. De derde fase: floreren, want nadat het virus heeft gefloreerd, is het tijd voor ons. De crisis leidt namelijk ook tot nieuwe inzichten, snelle besluitvorming en veranderingen van processen. Het is de kunst om deze positieve ontwikkelingen vast te houden! Een wereld met nieuwe kansen. Hoe moeilijk dat vooruitzicht nu ook lijkt.

Met een nieuw vertrouwen kunnen we uiteindelijk profiteren van alle veranderingen die we nu in een rap tempo doorvoeren. Want ineens bleken we in staat om ons razendsnel aan te passen, om besluiten te nemen, ehealth te implementeren, het virus te kunnen vertragen en daardoor zelfs  al een beetje met elkaar te floreren.

Deel dit bericht via e-mail en socialmedia

Meer nieuws