Maag-darm-leverziekten

Op de afdeling Maag-darm-leverziekten (MDL) worden aandoeningen en klachten van spijsverteringsorganen onderzocht en behandeld. De MDL afdeling van het Medisch Centrum Leeuwarden bestaat naast een een polikliniek uit een verpleegafdeling.
De uitdaging

Voor een aantal diagnostische onderzoeken op de MDL afdeling is een goede voorbereiding noodzakelijk. Deze voorbereidingen zijn voor patiënten niet altijd even duidelijk, waardoor in het ergste geval een onderzoek niet door kan gaan. Kostbare tijdsverspilling voor patiënt en zorgverleners.

De afdeling MDL wil patiënten beter voorbereiden door de inzet van Indiveo.

De tweede uitdaging 

Omdat er op de poli altijd veel tijd werd besteed aan het uitleggen van verschillende vormen van sedatie (het verlagen van het bewustzijn van een patiënt) en het geplande onderzoek, vroeg de afdeling zich af of Indiveo een rol zou kunnen spelen om deze sedatie-spreekuren op een nieuwe en efficiënte manier vorm te geven. Hierdoor zou er meer tijd vrijkomen voor verpleegkundigen.

De afdeling stelde het doel om een deel van de sedatie-spreekuren te vervangen door de inzet van indiveo in dit informatieve proces. Met behulp van beeldende voorlichting wilden zij 50% van de spreekuren vervangen.

Aanpak en resultaat

Allereerst hebben we met elkaar het MDL-bord ingericht. Op dit bord werden alle beschikbare Divi’s geplaatst en gekoppeld aan de juist route-informatie. Parallel aan de inrichting werd de Divi lichte- en matige sedatie op maat ontwikkeld. 

In deze Divi wordt veel informatie gegeven over de verschillende vormen van sedatie. Omdat alle informatie van Indiveo modulair is ingericht kan de Divi worden gekoppeld aan verschillende beeldverhalen die voor de afdeling beschikbaar zijn. Hierbij valt te denken aan verschillende endoscopieën zoals de gastroscopie, de coloscopie en de sigmoïdoscopie. Ook is de sedatie Divi in te zetten bij bijvoorbeeld een bronchoscopie of een EBUS onderzoek.

Met de inzet van Indiveo op de MDL afdeling in het MCL en het anders organiseren van het sedatiespreekuur heeft de afdeling een reductie van 40 uur verpleegkundige ondersteuning per week behaald. Verpleegkundigen kunnen deze vrijgekomen uren weer assisteren op de behandelkamer.

Bekijk hier alle Divi’s van het specialisme MDL

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van kwalitatieve voorlichting op uw afdeling?
Neem contact op met Ralph Koppers.

Deel dit artikel

Meer cases